top of page
IMG_2495-15_edited.jpg

Blog

Writer's pictureMarcel Bamberg

Recept: Panelgesprek met bite van kritische vraag op een bedje van humor

Panelgesprek over datagebruik door de marketingindustrie bij YellowTalk.


Tien jaar geleden leerde ik dit recept kennen. En, na heel veel uittesten, kan ik zeggen dat ik het nooit meer anders ga doen. Een panelgesprek kán zouteloos, uit balans en zonder pit zijn. Maar dat hoeft niet.

Ik hou meer van spaghetti, maar dit panelgesprek was OK – Louis

Ik schreef deze stappen uit, de dag na een rampzalig verlopen panel. Eerlijk gezegd dacht ik na die dag: ik kan erhier helemaal geen bal van.


Beeld je even in: zeven mannen in pak, op een kruk. Ik ernaast. In veertig minuten tijd moesten we ons door veel te veel onderwerpen heen slaan. En op elke vraag mocht iedereen één voor één antwoorden. Recipe for disaster. De dag bedacht ik hoe het wel moest.


Panelgesprek met de knappe koppen van TopMondzorg tijdens TOPFIT 2024.


Panelgesprek met Bite van Kritische Vraag op een Bedje van Humor


Ingrediënten


Dit heb je nodig:

  • Zoet, zuur, pit, bite... Net als een topchef mag je spelen met alle elementen. Tegenover kritiek mag humor staan. Tegenover informeel en speels mag keiharde inhoud staan. Tegen een complimenteuze introductie mag een onverwachte sneer staan.

  • Maximaal 3 thema's om te bespreken. Bijvoorbeeld toen, nu en straks; lokaal, nationaal en internationaal; drie scenario's; drie expertises; etc.

  • Maximaal 3 mensen in je panel, die écht van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld: één is voor, één is tegen, één staat boven de partijen. Meer mensen in een panel? Enorm slecht idee. Dan word je een juffrouw in een kleuterklas, waarin iedereen overal iets wil zeggen en het publiek volledig te draad kwijt raakt. Bedenk maar: zaten er bij DWDD vaak meer dan drie personen aan tafel?

  • Minimaal 1 uur voorbereiding per thema/persoon.

  • Bel 10 minuten met elk van je gasten, een week van tevoren. Laat weten wie jij bent en stel ze gerust, zo breek je vast het ijs. Hoeft dat op het podium niet meer te gebeuren. Vraag ze ook vast wat ze ongeveer willen vertellen. Dat helpt jou in je voorbereiding. En je kunt op het podium gerichter doorvragen om je gasten te helpen hun punt te maken.

  • Maak spreekkaartjes, maar maak ze niet heilig. Een goede interviewer kan ook interviewen zonder spiekbriefje. Hoe beter je je voorbereid, hoe minder je in je kaarten hoeft te kijken. Zie je spreekkaartjes als een soort reserve, wanneer je zelf een black-out krijgt.

  • Bedenk dé vraag van het gesprek. Wat moet er uit dit panelgesprek komen? Wat dat is hoef je vaak niet zelf te bedenken. Daar mag je de organisator verantwoordelijk voor maken. Zij hebben nota bena bedacht dit hele circus te laten gebeuren.

  • Bedenk je introducties van zowel de thema's als je gasten. Stel dat je twee mensen laat vertellen over drie thema's, bedenk dan vast hoe je je gasten introduceert (bijvoorbeeld met een anekdote of een videofragment van hun werk) en hoe je je thema's introduceert (bijvoorbeeld met een krantenkop of een recent citaat van een politicus). De rest van het gesprek komt vanzelf wel op gang.

  • Horloge of klok (!). Je panelleden willen het liefst doorpraten tot Sint Juttemus. Je publiek moet over veertig minuten de kinderen van school halen. Het is jouw verantwoordelijkheid om de klok in de gaten te houden.





Bereiding


  1. Introduceer je gasten aan je publiek. Zijn het mediamakers? Laat iets zien van hun werk. Zijn het poëten? Laat ze voorlezen uit eigen werk. Zijn het oud-topsporters? Toon foto's uit hun beste periode. Breek het ijs, maak het publiek warm voor wat er komen gaat.

  2. Stel een openingsvraag aan je gasten of leg ze een dilemma voor. Wees direct kritisch op de tijd: val ze al in hun tweede zin in de rede. Zo programmeer je de deelnemers aan je gesprek: maak je punt. Niet oeverloos voor je uit breien.

  3. Introduceer de thema's bij je gasten en je publiek. "De grote vraag vandaag is...". Waarom gaan we het hierover hebben? Hoe bouwen we het op? Waarom in deze volgorde? Door deze stap over te slaan word je gesprek spannender, maar maak je je publiek ook onrustig. Je publiek wil graag weten waar ze aan toe zijn.

  4. Leg de spelregels uit. Bijvoorbeeld: dit panel duurt veertig minuten, er zijn drie thema's en twee gasten. Publiek mag vragen stellen. Er komen microfoons naar u toe. Ik bepaal wanneer. Over uiterlijk veertig minuten ronden we af.

  5. Start je gesprek en houd de balans in de gaten. Is je publiek er nog bij? Kijkt je opdrachtgever tevreden? Houden we voldoende tijd over voor alle thema's? Zorg dat je altijd wat ingrediënten achter de hand hebt om mee te spelen: een video die je in kunt zetten als gespreksstarter, een stelling, een dilemma, een diepere vraag.

  6. Rond af door terug te komen bij je belofte aan het begin van het gesprek. "We moesten het hebben over X, dat hebben we gedaan. Hebben we een antwoord, wat jullie betreft?". Ik hou ervan om tevoren al te weten wat mijn laatste vraag zou kunnen zijn.


Vul vooral aan als ik iets over het hoofd heb gezien. Dit recept is nooit af.



Recent Posts

See All

Comments


Verder praten, of benieuwd naar mijn tarieven?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat ik doe?

Leuk dat je erbij bent!

Mijn opdrachtgevers

  • TikTok
  • alt.text.label.Instagram
  • Threads
  • alt.text.label.YouTube
  • LinkedIn
  • AD_Logo_2020.svg
bottom of page