Een debat wordt beter door voorbereiding. Een ervaren gespreksleider gebruikt expertise en creativiteit, al in de designfase van de avond. Als gespreksleider ben ik streng op de inhoud, maar ook speels in mijn aanpak.

Mijn aanpak

Wat mij betreft moet een debat of een gesprek nooit draaien om de debatleider of gespreksleider. En zelfs niet om de sprekers en debaters. Een gesprek of debat moet draaien om de inhoud die de opdrachtgever voor zich ziet. Om die behoefte te respecteren is uitgebreide en goede voorbereiding essentieel. Wat is de aanleiding van het gesprek/debat? Wat is het doel van het gesprek? Wat zijn valkuilen/waar moeten we het vooral niet over gaan hebben? Wat is de rol van het publiek? Als er uit dit gesprek één onderwerp of overtuiging moet blijven hangen, wat zou dat kunnen zijn?

Expertise en creativiteit in het design van de avond

Een ervaren gespreksleider gebruikt zijn expertise en creativiteit al in de designfase van de avond. Ervaring leert dat bepaalde vormen niet werken en andere vormen wel werken. Dat is met name afhankelijk van het thema, de onderwerpen, de sprekers, het aantal sprekers, de grootte van het publiek, het soort publiek, de lengte van de avond en vergelijkbare variabelen. Mijn ervaring is dat wanneer ik meedenk over de setting van een gesprek of debat, ik een opdrachtgever altijd kan helpen en zelfs verrassen met nieuwe ideeën.

Scherp, speels, stijlvol

De eerste gesprekken en debatten die ik leidde, werden tot op de zin nauwkeurig voorbereid. Hoewel dat gebeurde met de beste bedoelingen, kan het je als debatleider of gespreksleider verblinden voor spontaniteit. De aanpak die ik me door de jaren heen eigen heb gemaakt laat ik het liefst omschrijven als scherp, speels en stijlvol. Scherp op de inhoud, op de tijd en op respect voor elkaar. Speels in mijn omgang met de sprekers en publiek. En stijlvol, door altijd de gevraagde professionaliteit van de dag of avond te brengen.

Benieuwd naar mijn opdrachtgevers? Klik hier.